Moderne bungalow bouwen? Alles wat je moet weten

Je wilt een moderne bungalow bouwen. Om tot in lengte van dagen te wonen en genieten. Hoe pak je dat het beste aan? Welke bungalowtypes zijn er? Waar moet je op letten bij de perceelkeuze? Hoe kom je tot het beste moderne bungalowontwerp? En hoe zit dat met bouwkosten?

In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over het maken van de keuzes voor het bouwen van jouw moderne droomwoning. En we geven aan het einde ook nog een paar handige bespaartips.

1. Welke bungalowtypes zijn er?

Er zijn drie type bungalows: bungalow, semi bungalow en patiobungalow.

  • Een bungalow is een vrijstaande gelijkvloerse woning met alle leefruimtes op de begane grond om levensloopbestendig te wonen.
  • Een semi bungalow heeft, ten opzichte van een bungalow, als toevoeging een verdieping met een of meerdere (slaap)kamers.
  • Een patiobungalow is een bungalow ontworpen rondom een eigen patio of binnentuin (dit bungalowtype is compacter van formaat en wordt daarom ook vaker geschakeld gebouwd).

TIP: Een patio bungalow kan je ook uitvoeren als semi bungalow. In een (semi) bungalow kan je ook nog een aparte patio opnemen (om bijvoorbeeld die mooie boom in op te nemen).

WEETJE: Een bungalow is van oorsprong een door veranda’s omgeven Indiaas landhuis van één verdieping. Het komt van het Hindoestaanse woord banglā: dat betekent ‘Bengaalse’. In Engeland werd de banglā gebouwd als vrijetijdswoning of buitenhuis en werd bungalow genoemd. Het idee sloeg aan en de bungalow verbreidde zich over de hele westerse wereld.

2. Waar let je op bij de perceelkeuze?

Om een moderne bungalow te realiseren, heb je uiteraard bouwgrond nodig. De keuze van het juiste perceel is de eerste belangrijke stap – en ook een heel persoonlijke. Hoe is het perceel gelegen op de zon? Hou je van middagzon of avondzon? Of juist van niet vol op de zon? Heb je het uitzicht dat je wilt hebben? Zowel op je perceel als op bijvoorbeeld die mooie bosrijke omgeving? En blijft dat ook zo in de toekomst? Wat zijn de eisen van de gemeente? Mag je de moderne bungalow bouwen die je in gedachten hebt?

Vragen om op voorhand goed over na te denken en je over te (laten) informeren.

Daarnaast dien je na te denken hoe je op het perceel wilt wonen. Ga je voor alle leefruimtes aan de tuin? Om zo in je hele huis de perfecte tuinbeleving te kunnen krijgen? Dat ultieme binnen-is-buiten gevoel. En hoe ga je om met de straatgevel van je bungalow? Mag die meer gesloten zijn, zodat je juist meer een gevoel van geborgenheid en een eigen plek creëert? Of wil je juist een of meerdere (leef)ruimte(s) op de straat gericht hebben?

Cruciale en persoonlijke keuzes die van belang zijn om alles uit woonbeleving en woongenot van je moderne bungalow te halen.

TIP: De leefkeuken wordt vaak op de middagzon gelegd: je hebt dan de hele middag door supermooi licht. Met de juiste overstekken houd je de zonnewarmte buiten. En je krijgt een prachtig en voortdurend veranderend spel van licht en schaduw.

Als je op zoek bent naar een perceel, dan zijn er sites waar deze mooi bij elkaar zijn verzameld. Je kan eens kijken op: www.bouwkavelsonline.nl, www.kavelteam.nl of www.zelfbouwinnederland.nl/kavels.
Wil je bijvoorbeeld een riante moderne (semi) bungalow bouwen? Denk dan aan een perceelgrootte vanaf 500m2.

3. Bungalow ontwerp: van huis uit twee opties

Om een moderne bungalow te bouwen heb je traditioneel twee opties. Je kunt een architectenbureau inschakelen [1] of kiezen uit catalogusontwerpen [2].


[1] Architectenbureau
Bij een architectenbureau start je met een blanco vel papier. Er is alle ontwerpvrijheid en ruimte voor maatwerk met bijzondere oplossingen. Je hebt zicht op het ontwerp zodra het plan gereed is. Het is lastig om een nauwkeurige prijs aan dat ontwerp te hangen (dit hebben wij zelf als architectenbureau ook in onze eerdere projecten ervaren): de aannemer komt immers later in het traject aan bod. Om de hoge gebouwde eindkwaliteit te realiseren is intensieve bouwbegeleiding nodig.

Voordelen:

  • Alle ontwerpvrijheid
  • Uniek ontwerp onder architectuur met (zeer) hoog afwerkings- en detailniveau
  • Optimale inpassing op je perceel

Nadelen:

  • Bouwkosten op voorhand lastig in te schatten
  • Aannemer en architect zijn geen ingespeeld team (mogelijk meer faalkosten*)
  • Intensieve bouwbegeleiding nodig om kwaliteit te waarborgen

TIP: Faalkosten* kun je reduceren door te standaardiseren en door op voorhand duidelijkheid in uitvoering te hebben.

.
[2] Catalogusontwerp
Bij een catalogusontwerp zijn de ontwerpen klaar: de bouwkosten zijn op voorhand bekend. Ontwerper en bouwer zijn dezelfde partij. Het ontwerp heeft nauwelijks tot geen ruimte voor maatwerkaanpassingen, wel zijn er standaard opties waar je uit kan kiezen (bijvoorbeeld: erker, dakkapel et cetera). De plattegronden zijn functioneel en de ontwerpen universeel. Je kan niet de individuele kwaliteiten van je perceel (optimaal) benutten.

Voordelen:

  • Bouwkosten op voorhand bekend
  • Ontwerp en bouw uit één hand: ingespeeld ‘bouw’team
  • Veel standaardisatie in ontwerpen (minder faalkosten*)

Nadelen:

  • Vaste ontwerpen met weinig ruimte voor aanpassing (aanpassingen relatief duur)
  • Catalogusontwerpen benutten niet de individuele kwaliteiten van je perceel
  • Ontwerp niet onder architectuur en met standaard afwerkings- en detailniveau

.
Een aantal catalogusontwerp-aanbieders biedt vrije ontwerpen aan. Deze optie zit tussen architectenbureau [1] en catalogusontwerp [2] in. Je hebt vrijheid van ontwerp en een ingespeeld ‘bouw’team. Je hebt niet het unieke ontwerp met het (zeer) hoge afwerkings- en detailniveau van een architectenbureau. De bouwkosten van een vrij ontwerp zijn niet op voorhand bekend.

4. Nieuwe ontwerpoptie voor moderne bungalows

De traditionele ontwerpopties hebben voordelen en nadelen als je je eigen moderne bungalow wilt bouwen. De perfecte keuze zit er eigenlijk nog niet bij. Het is òf alle ontwerpvrijheid en weinig controle (architectenbureau) òf veel controle en weinig ontwerpvrijheid (catalogusontwerp).

Als toekomstige bewoner van een moderne bungalow wil je geen concessies doen: je wilt alle ontwerpvrijheid bezitten om jouw droomhuis te realiseren èn zoveel mogelijk inzicht en controle hebben. Daarom zijn wij gestart met de woninglijn-onder-architectuur.

[3] Woninglijn-onder-architectuur
Bij een woninglijn-onder-architectuur zijn de startontwerpen gereed. Je weet direct waar je aan toe bent qua ontwerp. En of je jezelf daarin al ziet wonen. Of juist helemaal niet.

De woningreeks is ontworpen op woonbeleving en ruimtelijkheid. En om alles uit ieder perceel te halen. Daarnaast kan je de startontwerpen gedeeltelijk of geheel aanpassen om alles uit je woonwensen en bouwkavel te halen.

De woningen worden landelijk gebouwd: er is een goede inschatting van de bouwkosten te maken op basis van gerealiseerde ontwerpen. Voor start bouw wordt het ontwerp één-op-één aan de aannemer overgedragen: er is op voorhand duidelijkheid in de uitvoering (weinig faalkosten, nauwelijks meerwerk). Tijdens de bouw volstaat een aantal bouwplaatsbezoeken om het hoge kwaliteitsniveau te realiseren.

TIP: Meer weten over onze woninglijnen-onder-architectuur? Kijk dan eens bij: nHome en nVilla

5. Eén met je tuin. De ultieme charme!

Het bijzondere van een moderne bungalow is het directe contact met de tuin. Door grote glaspartijen van vloer tot plafond te maken, gaan binnen en buiten naadloos in elkaar over. Een meester daarin was de architect Richard Neutra (1892 – 1970), die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw aan de West Coast van Amerika tijdloze moderne bungalows heeft ontworpen zoals het Chuey house (Hollywood Hills, 1956).

Functionaliteit is belangrijk. Maar alleen met het voor jou perfecte gevoel en fijnste beleving wordt je huis pas echt een thuis.

.
Hoe wil je leven? Welke ruimtes zijn privé? Welke gemeenschappelijk? Hoe zijn deze met elkaar verbonden? En met de tuin? En hoe zit dat met privacy van de verschillende ruimtes? Waar wil je vanuit de verschillende ruimtes op uitkijken? En welke bezonning vind je het prettigst? Een leefkeuken met fantastische glazen gevel (zonder overstekken of voorzieningen) vol in de middagzon, geeft niet de fijnste binnenruimte om te verblijven. Met bijvoorbeeld overstekken en overdekte terrassen kan je dat allemaal perfect regelen.

TIP: Overstekken zijn niet alleen super om de zomerzon te reguleren (en dus heel duurzaam voor je binnenklimaat: je hoeft minder te koelen), ze laten ook binnen en buiten naadloos in elkaar over gaan.

6. De grootte van een bungalow. (Met voorbeeld plattegrond. En rekentip)

Een compacte kubistische bungalow begint vanaf zo’n 75m2. Een riante moderne bungalow start vanaf 125m2 en een riante semi bungalow vanaf 175m2. Voor een high-end moderne bungalow is een oppervlakte van 300m2 geen uitzondering.

Hieronder zie je een voorbeeld van een ‘compacte’ moderne high-end bungalow.

TIP: Wil je meer voorbeeld plattegronden zien? Kijk dan bij de verschillende modellen van onze nHome en nVilla reeks (en scroll helemaal door naar onderaan de betreffende pagina).


De bouwkosten van een moderne bungalow (alles daarover in de volgende paragraaf van dit artikel) worden voor een eerste indicatie berekend aan de hand van een kengetal uitgedrukt in Euro/m3: dit kengetal (de ‘kuubprijs’) kun je dan vermenigvuldigen met de inhoud van de woning. Wil je een schatting van de woninginhoud maken, dan werkt deze rekentip als handige vuistregel:

REKENTIP: Wil je de oppervlakte (m2) omrekenen naar inhoud (m3), dan vermenigvuldig je de oppervlakte van de begane grond met 3,35 meter. Die van de verdieping vermenigvuldig je met 3,0 meter en die van de overstekken/overdekte terrassen met 3,35 meter.
Tel je deze inhouden bij elkaar op, dan heb je de totale inhoud van de woning.

7. Bouwkosten van een moderne bungalow. (Een eerste inschatting)

Architectenbureaus [1]
Bouwen-onder-architectuur heeft een ‘kuubprijs’ met een bandbreedte vanaf ca. 550 – 750 Euro/m3 inclusief BTW. (Bij high-end architectuur kan je denken aan een bandbreedte vanaf ca. 800 – 1000 Euro/m3 inclusief BTW). Dit alles op basis van traditionele bouw in 2020.

Deze kengetallen variëren per regio (provincie) en vandaar de bandbreedte. Het lage vanaf-kengetal geldt voor provincies zoals Zeeland, Limburg, Friesland, Groningen. Het hoge vanaf-kengetal geldt voor provincies zoals Zuid-Holland en Utrecht. De overige provincies zitten hier tussenin. Deze bandbreedte heeft te maken met verschil in uurlonen en transportkosten en met verschil in de opslagen die (onder)aannemers rekenen (marktwerking).

Met deze kengetallen maak je een eerste grove inschatting. De mate van foutmarge die erin zit, is afhankelijk van een aantal zaken zoals onder andere: moeilijkheidsgraad plattegrond (eenvoudige rechte vorm of juist complex?), materiaalkeuze en afwerkings-/uitrustingsniveau (basis, hoogwaardig of high-end?), bodemgesteldheid (standaardfundering of fundering op palen?).

.
Catalogusontwerpen
[2]
Voor de bouwkosten van een moderne catalogus-bungalow kan je uitgaan van een kuubprijs vanaf 550 Euro/m3. Voor een semi bungalow vanaf 480 Euro/m3. (Deze kuubprijzen zijn op basis van de basismodellen ‘Granada‘ en ‘Granada met opbouw‘ van Selekthuis (prijspeil 2020): de kuubprijs is inclusief BTW en ontwerpkosten en exclusief strak stucwerk op wanden en plafonds en exclusief extra opties of bijvoorbeeld paalfundering).

Voor de vrije ontwerpen van catalogusaanbieders gelden doorgaans (minimaal) dezelfde kengetallen met bandbreedtes zoals genoemd bij architectenbureaus.

Bij de catalogushuizen is de foutmarge in de aangegeven kengetallen niet van toepassing.

.
Woninglijn-onder-architectuur
[3]
Bij onze woninglijnen zien we ook een landelijke bandbreedte in kuubprijzen. Deze kuubprijzen gelden voor de inhoud van het woonhuis inclusief die van de overstekken. Voor bijvoorbeeld onderstaande nHome Outlook  in de semi bungalow uitvoering met maatwerking aanpassing (en daarmee uitkomend op een inhoud inclusief overstekken van 950m3) geldt een range in vanaf-kuubprijs van 550 Euro/m3 (o.a. Zeeland en Limburg) tot vanaf 725 Euro/m3 (o.a. Utrecht en Zuid-Holland).

nHome begint met Brisk ‘bungalow’ (vanaf 412m3) en met de semi bungalow Brisk ‘life’ (vanaf 563m3). nHome eindigt met Majestic ‘bungalow’ (1309m3) en met de semi bungalow Majestic ‘life’ (1614m3). Bekijk hier een overzicht met oppervlaktes en inhouden van de verschillende nHomes.

.
.

ALGEMEEN: Met de hierboven genoemde kengetallen kan je als je de woninginhoud weet een inschatting van de bouwkosten maken. Met een grotere of kleinere foutmarge afhankelijk van de ontwerpoptie [1], [2] of [3] die je kiest. In alle gevallen geldt dat je de kosten voor bijvoorbeeld keuken, sanitair, vloerafwerking, inbouwspots, woninginrichting, tuininrichting of upgrades (duurdere/luxere materialen en producten) en (eventuele) paalfundering of grondverbetering apart mee dient te rekenen.

.
Naast traditioneel heb je ook prefab bouwen. Prefab betekent dat een gedeelte of de gehele bouw in de fabriek wordt gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan houtskeletbouw of staalframe. De bouwtijd wordt met prefab verkort, wat betreft bouwkosten is prefab op dit moment (in 2020) vergelijkbaar met of duurder dan traditionele bouw.

8. Tips om bouwkosten te besparen

Je wilt een moderne bungalow onder architectuur realiseren, maar je bouwbudget is (nog) niet toereikend? Wat dan? Hierbij enkele tips om kosten te besparen.

  • Minder inhoud is minder bouwkosten. Met een compacter ontwerp bespaar je bouwkosten. Dit geldt uiteraard als je minder oppervlak/inhoud realiseert. Zo is ook het bouwen van een semi bungalow goedkoper dan een bungalow.
    .
  • Een perceel van 1.000m2 is fantastisch, maar een ‘kleiner’ perceel van 600m2 is ook gaaf. Dit kleinere perceel scheelt je (indicatief) in maandlasten al gauw € 30,- per € 10.000, – hypotheek. Een kavel met € 100.000,- minder aankoopkosten, levert je dan al zo’n € 300,- lagere maandlasten op.
    .
  • Maak een verschil in afwerkingsniveau: werk de belangrijkste ruimtes hoogwaardig af (strak stukwerk) en de overige ruimtes of de ruimtes op de verdieping basis (bijvoorbeeld: saus klaar gestukt).
    .
  • Een inpandige berging heeft relatief dure kuubs: met een kant-en-klare berging in je tuin bespaar je kosten.
    .
  • Tuininrichting: realiseer eerst je omheining en zaai alleen gras. Op het moment dat je minimaal alle seizoenen hebt meegemaakt (en alles weet over de fijnste plekjes in je tuin) kan je de tuininrichting (en de bijbehorende investering) oppakken.
    .
  • Faseer de bouw van de woning (tip: laat wel alle fases in één keer ontwerpen). Onderstaande woning hebben wij zo ontworpen dat hij in twee fases kan worden gebouwd (uiteindelijk is hij toch in één keer gerealiseerd 😊). Fase 1 is het volledige woonhuis, fase 2 is de dubbele carport en overdekt terras met buitenhaard.

TIP: Besparen op de bouwkosten? Bespaar dan niet op inhoud (m3), maar op afwerkingsniveau. Het afwerkingsniveau kun je later altijd opschroeven, van die extra inhoud heb je iedere dag profijt!

Tot slot

Ik hoop dat je door dit artikel geïnspireerd bent voor het ontwerpen en bouwen van je moderne bungalow! En dat je nu de nodige info hebt waarmee je echt aan de slag kunt. Ik ben benieuwd voor welk type je kiest. En hoe je het maximale uit je perceel haalt.

Heb je nog vragen? Ik hoor of lees ze graag. Laat een reactie achter in de comments, ik lees en beantwoord alles.

En heb je al concrete plannen voor het bouwen van een moderne bungalow, neem contact op met nestoo. Wij helpen je graag!